Skönhetsideal bland modeller

smal-modellJag har ofta en bild i huvudet när jag designar en klänning. Det kan handla om hur tyget rör sig mot kroppen och hur det böljar i luften eller om hur klänningens snitt samspelar med kroppens och hårets linjer och bildar en helhet. Därför kan jag aldrig veta hur väl jag lyckats med en skapelse förrän den kommer på en levande modell. Och så är det antagligen för alla designers.

Då kommer vi till den aktuella frågan – hur ska då modellen se ut? Jag tror att varje designer föredrar modeller med samma typ av utseende. Modellen blir en del av designerns signum och kollektionens koncept. Men hur etiskt är det att anlita en över- eller underviktig modell med hälsoproblem? Ett dilemma. Jag läste nyss att Frankrike har stiftat en lag där man förbjuder modellagenturer att anlita modeller med ett BMI under 18. Straffet är böter på upp till 75 000 euro eller fängelse i upp till sex månader. Det här är tydligen inget nytt, lagen finns redan i Spanien, Italien och Israel.

Jag förstår poängen, den är klockren, man vill inte att någon ska svälta sig för att kunna ha en karriär. Helt rätt. MEN. Jag är lite ambivalent i frågan, just av den anledningen att alla typer av modeller behövs. Som kreatör, stylist eller designer ser man det estetiska och man kanske är ute efter en smal modell helt enkelt. Det borde vara bättre att läkarundersöka modeller och leta efter tecken på anorexi och bulimi, i stället för att dra slutsatser utifrån vikt. Eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *